Vizīte MIT deva jaunu enerģiju inovāciju projektiem

Nesen no Bostonas, ASV, atgriezās Education Innovation Laboratory programmas dalībnieki – 40 Latvijas līderi, kuri nedēļu pavadīja Masačūsetsas Tehnoloģiju institūtā, izstrādājot inovāciju projektus un apgūstot pasaules labāko praksi tādās jomās kā dizaina domāšana, stratēģiskā attīstība, inovāciju ekosistēmas stiprināšana un daudzās citās. Viens no Ekosistēmas inovāciju projektu līderu programmas dalībniekiem Aivars Lipenītis dalījās savās pārdomās un galvenajās atziņās par šo nedēļu:

Augusta sākumā atgriezos no vizītes Masačūsetsas Tehnoloģiju institūtā ar jaunu aizrautību un enerģiju darbam, kurā es piedalos, inovāciju projektam, ko es un mana komanda izstrādājam, un pārmaiņu veicinātāju kopienai Latvijā kopumā. Tagad man ir bijusi iespēja kopā ar kolēģiem apkopot jaunās zināšanas un iedvesmu, kā arī apdomāt, kādu ilgtermiņa ietekmi šī pieredze ir atstājusi uz mani un projektu. Reflektējot par nedēļu MIT, prātā nāk trīs lietas:

1. Pats Masačūsets Tehnoloģiju institūts (MIT): Apmeklējums šajā pasaules mēroga inovāciju centrā bija patiešām nozīmīga pieredze. Kad sāku bakalaura studijas, ātri vien kļuvu par lielu MIT fanu un ikdienā mēdzu lasīt viņu ziņojumus un publikācijas. Šī paradums man ļāva būt informētam par gaidāmajām tendencēm, kā arī inovāciju pasaules norisēm. Šī universitāte mani ir ietekmējusi ne tikai profesionālajā, bet arī personīgajā dzīvē. Piemēram, dažas no labākajām skaņas sistēmām pasaulē, tostarp tā, ko es ikdienā izmantoju, lai baudītu mūziku, ir izstrādātas uzņēmumā Bose, kas radies un attīstīts MIT. Ir daudz tādu uzņēmumu un izgudrojumu piemēru, kurus mēs regulāri izmantojam un kuri ir šīs universitātes un tās studentu/pasniedzēju nopelns, ietekmējot pasauli, kurā mēs visi dzīvojam.

2. Programmas cilvēki un kultūra: Kad pieteicos dalībai Ekosistēmas inovāciju projekta līderu programmā, es zināju, ka šī būs unikāla iespēja. Nebiju pārliecināts, ko sagaidīt, bet visa pieredze ar citiem dalībniekiem, kā arī projekta vadība no Education Innovation Laboratory komanda lika man justies optimistiski attiecībā uz turpmāko. Ļoti vērtīga bija iespēja koncentrēties uz manis iecerēto inovāciju projektu, kā arī iespēja sadarboties ar citiem aizrautīgiem līderiem no dažādām Latvijas iestādēm. Tas man radīja pārliecību par nākotni ne tikai Latvijā, bet arī starptautiskā mērogā, jo biju liecinieks lieliskai starpatlantiskajai sadarbībai gan starp programmas kolēģiem, gan arī tās veidotājiem.

3. Atvērtības vērtība: Piedaloties šāda veida grupā, ļoti svarīgi ir domāt ar atvērtu prātu, jo tas ļauj izjust izaicinājumus un turpināt attīstīties. Ja jūs māc zinātkāre un tā mudina jūs vērsties pēc atgriezeniskās saites pie universitātes studentu pilsētiņas vienaudžiem un ekspertiem, kā tas bija manā gadījumā, var tikt satricināts pats jūsu projekta pamats, kā arī specifika un pat tas, kā jūs redzat lietas kopumā. Bieži vien bailes no nezināmā un diskomforts, ko rada konfrontācija, liek cilvēkiem slēgt iespējas uzklausīt dažādus viedokļus. Par laimi, es biju tam sagatavojies un saglabāju daudzas iespējas inovāciju projekta koncepcijā, pie kuras strādāju visas dalības laikā šajā programmā, un uzskatu, ka šī atgriezeniskā saite atbalsta mana projekta attīstību, lai tas būtu tikai efektīvāks un ilgtspējīgāks.

Papildus tam visam, pateicoties šai programmai, es ieguvu jaunas iedvesmojošas paziņas un draugus, potenciālos partnerus savam inovāciju projektam un vēl vienu iemeslu nākotnē apmeklēt Bostonu, lai turpinātu attīstīt šīs vizītes laikā iegūtos vērtīgos kontaktus. Projektu finansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds projekta Nr. 1.1.1.1.5/18/I/008 “Atbalsts RTU starptautiskās sadarbības projektiem pētniecības un inovāciju jomā” ietvaros.